AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT DE POLÍTIQUES URBANÍSTIQUES
SECCIÓ DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC


DISPOSICIONS COMUNS

  • CAPÍTOL 1. OBJECTE, VIGÈNCIA I REVISIÓ
  • CAPÍTOL 2. PRINCIPIS I DESENVOLUPAMENT DEL PLA
  • CAPÍTOL 3. GESTIÓ I EXECUCIÓ DEL PLANEJAMENT
  • CAPÍTOL 4. INTERVENCIÓ EN L’EDIFICACIÓ I ÚS DEL SÒL

    CAPÍTOL 1. OBJECTE, VIGÈNCIA I REVISIÓ

    Article 1. Naturalesa

    El Pla d’ordenació urbanística municipal de la Palma de Cervelló, des d’ara citat com a POUM-LPC, regula el planejament general vigent en aquest municipi.

    Article 2. Àmbit territorial

    1. El POUM-LPC regirà en tot el terme municipal de la Palma de Cervelló.

    2. Les indicacions del Pla que puguin referir-se a espais situats fora del terme municipal s'hauran d'entendre solament com propositives i mancades de valor normatiu.

    Article 3. Vigència

    El POUM-LPC té vigència indefinida, sens perjudici de la concurrència de les causes que legitimin la seva revisió.

    Article 4. Causes de revisió

    El POUM-LPC serà revisat quan així ho permeti la normativa sectorial aplicable, o quan concorrin algunes de les causes següents:

    1. Necessitat de modificar-ne l’estructura general o algun dels seus elements.

    2. Quan el model de creixement del POUM-LPC es reveli inadequat per a atendre les necessitats d’habitatge o el desenvolupament sostenible del municipi.

    3. El transcurs dels quatre quadriennis en què es preveu l’execució del POUM-LPC, amb independència que s’hagi completat o no la seva execució.

    Article 5. Modificació

    1. Qualsevol altra alteració de les determinacions del Pla que es produeixi, que no es correspongui amb cap dels supòsits previstos en l'article precedent, tindrà la consideració de modificació, fins i tot en el cas que l'esmentada alteració comporti variacions aïllades en la classificació o en la qualificació del sòl.

    2. La modificació del POUM-LPC seguirà el mateix procediment establert per a la seva formulació.

    3. Si la modificació altera la zonificació o l’ús urbanístic dels espais reservats per al sistema d’espais lliures, zones verdes o zones esportives i d’esbarjo, aquesta es tramitarà d’acord amb el procediment establert a l’article 95 de la Llei d’Urbanisme. Aquesta tramitació no s’aplica als ajustos en la delimitació dels espais esmentats que no alterin la funcionalitat, ni la superfície ni la localització en el territori.

    4. Si la modificació comporta un increment de sostre edificable, augment de densitat de l’ús residencial o, en el sòl urbà una transformació global dels usos previstos pel planejament, haurà d’incrementar proporcionalment els espais lliures i les reserves per a equipaments que preveu l’article 94 de la Llei d’Urbanisme.

    5. Qualsevol modificació ha de tenir com a mínim el grau de precisió del POUM-LPC i ha de contenir un estudi urbanístic que justifiqui la seva necessitat i la incidència de les noves determinacions en l’ordenació urbanística del municipi.

    Article 6. Marc normatiu d’interpretació

    1. L’aplicació del POUM-LPC s’efectuarà en el marc de les lleis i reglaments urbanístics vigents en cada moment, d’acord amb la legislació sobre règim del sòl i valoracions, de manera coherent amb l’ordenació territorial, i amb compliment de les normatives sectorials vigents, en els àmbits d’accessibilitat, aeroports, agricultura, aigües, carreteres, codi tècnic de l’edificació, comerç, contaminació acústica, contaminació atmosfèrica, contaminació lumínica, defensa nacional, espais naturals, ferrocarrils, forests, habitatge (incloses les disposicions sobre ecoeficència de les construccions), habitabilitat, hidrocarburs, indústria, infraestructures elèctriques, impacte ambiental, intervenció integral de l’administració ambiental, mineria, mobilitat, obres d’interès general de les administracions General de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya, ordenació territorial, patrimoni de les administracions públiques, patrimoni cultural, arqueològic i paleontològic, policia sanitària mortuòria, ramaderia, residus, sanitat, telecomunicacions, transports terrestres, vies pecuàries i qualsevol altre matèria que resulti d’incidència.

    Article 7. Contingut del POUM-LPC

    1. El POUM-LPC s’integra per documents informatius i documents normatius.

    2. Són documents informatius:

      A. Memòria.
      B. Memòria social.
      C. Informe de sostenibilitat ambiental.
      D. Informe de sostenibilitat econòmica.
      E. Estudi d’avaluació de la mobilitat generada.
      F. Memòria Ambiental.
      G. Plànols d’informació:

        I.1 Característiques topogràfiques del territori
        I.1.1 Xarxa hídrica
        I.1.2 Pendents
        I.2 Usos del sòl
        I.3 Àrees vulnerables per l’existència de riscs naturals
        I.4 Àmbits i elements objecte de protecció
        I.5 Xarxes generals de serveis existents
        I.5.1 Abastament
        I.5.2 Depuració
        I.5.3 Elèctrica
        I.5.4 Telecomunicacions
        I.6 Xarxa d’infraestructures
        I.7 Capacitat acústica
        I.8 Servituds
        I.9 Règims del sòl en planejament vigent
        I.10 Planejament derivat en planejament vigent
        I.11. Planejament territorial
        I.12. Xarxa de camins

    3. Són documents normatius:

      A. Normes urbanístiques.
      B. Plànols d’Ordenació:

        O.1 Classificació del sòl
        O.2 Estructura general del territori
        O.2.1 Xarxa d’electricitat i telecomunicacions
        O.2.2 Xarxa de depuració
        O.2.3 Xarxa d’abastament
        O.2.4 Xarxa de comunicacions i sistemes generals
        O.3 Sectors de planejament derivat i àmbits de gestió
        O.4 Catalogació
        O.5 Ordenació del sòl urbà i urbanitzable
        O.6 Ordenació del sòl no urbanitzable
        O.7 Seccions tipus
        O.8 Sistemes urbanístics vinculats a sectors o polígons d’actuació

      C. Catàleg de béns protegits.
      Catàleg de patrimoni històric
      Catàleg de masies

    4. Els plànols que el POUM-LPC identifica com d’ordenació són normatius. Prevaldrà el règim de les determinacions que resultin dels plànols dibuixats a una escala més detallada, que són aquells formulats a escala 1:5.000 per al sòl no urbanitzable, a escala 1:1.000 per als sòls urbans i urbanitzables i a escala 1:100 per als plànols d’ordenació que fixen seccions tipus.

    5. En cas de dubte o imprecisió prevaldrà la solució més favorable a l’edificació menor i a la dotació major per a sistemes públics.

    6. Els preceptes de les diferents ordenances urbanístiques del municipi, pel seu grau d'especificació i/o regulació detallada, es consideren un cos autònom del Pla d’Ordenació que contempla els preceptes bàsics d'aquestes Normes. La modificació dels preceptes d'aquestes ordenances seguirà el procediment previst a la legislació local vigent.

    Article 8. Nomenclàtor

    El Nomenclàtor utilitzat per als règims urbanístics serà substancialment el que resulta dels document “Sistematització del Planejament Urbanístic. Criteris d’identificació en el planejament urbanístic”, formulat pel Servei de Documentació i Estudis de la Direcció General de Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, el gener de 2008.

    Article 9. Desenvolupament de les qualificacions pel planejament derivat

    1. El planejament derivat, sempre que no suposi una contradicció amb el règim establert per aquest pla, pot detallar les qualificacions que determina el POUM-LPC o introduir-ne d’altres que no hagin estat contemplades.

    2. El planejament derivat s’ajustarà al Nomenclàtor utilitzat per a la redacció del POUM-LPC.

    Article 10. Principi d’especialitat

    1. El règim urbanístic de cada qualificació resulta de la conjunció de les determinacions generals i de les especials que es preveuen per a cada tipologia, sistema, zona o sector.

    2. Les determinacions generals es relacionen amb les especials per una norma de conflicte d’especialitat, per la qual les especials desplacen les generals en la seva eficàcia.

    3. A una determinada parcel·la, com a regla general, i sempre que per especialitat no prevalgui una altra disposició, les determinacions del POUM-LPC s’aplicaran per aquest ordre:

      A. Primer, les determinacions dels sectors.
      B. Segon, les determinacions específiques de cada qualificació.
      C. Tercer, les determinacions especials de la classe de sòl, tenint prevalença en matèria de tipologia, aquelles que ordenen les específiques de cada grup de qualificacions.
      D. Quart, la resta de disposicions.

    4. Els usos es regulen, en primer lloc, pel que es disposa en les normes sobre cadascuna de les qualificacions i, en segon lloc, pel seu règim general.

    5. En els casos de superposició del domini públic forestal (forest d’utilitat pública i camins ramaders) amb vials i zones enjardinades, les actuacions que s’hi prevegin hauran de considerar la prevalença del règim d’aquest domini.

    6. Les regulacions de l’habitatge rural i del patrimoni cultural no suposen una qualificació urbanística, sinó que s’apliquen acumuladament i segons el principi d’especialitat amb el règim de la qualificació que afecti el sòl.

    CAPÍTOL 2. PRINCIPIS I DESENVOLUPAMENT DEL PLA

    Article 11. Concepte de desenvolupament urbanístic sostenible

    1. El desenvolupament urbanístic sostenible es defineix com la utilització racional del territori i el medi ambient i comporta conjuminar les necessitats de creixement amb preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures.

    2. El desenvolupament urbanístic sostenible, atès que el sòl és un recurs limitat, comporta també la configuració de models d’ocupació del sòl que evitin la dispersió en el territori, afavoreixin la cohesió social, considerin la rehabilitació i la renovació en sòl urbà, atenguin la preservació i la millora dels sistemes de vida tradicionals a les àrees rurals i consolidin un model de territori globalment eficient.

    Article 12. Directrius per al planejament urbanístic

    1. Està prohibit d’urbanitzar i d’edificar en zones inundables i en zones de risc per a la seguretat i el benestar de les persones, salvant les obres vinculades a la protecció i la prevenció dels riscs d’acord amb els articles 6 i 7 del Reglament.

    2. El planejament urbanístic preserva els valors paisatgístics d’interès especial, el sòl de valor agrícola, el patrimoni cultural i d'una forma general, els elements que conformen la identitat del municipi, i incorpora les prescripcions perquè les construccions i les instal·lacions s’adaptin a l’ambient on estiguin situades o bé s’hagin de construir i no comportin demèrit per als edificis o les restes de caràcter històric, artístic o tradicional existent a l’entorn.

    3. El planejament urbanístic preserva de la urbanització els terrenys de pendent superior al 20%.

    Article 13. Iniciativa i competències

    1. El desenvolupament d’aquest POUM correspon, en primer lloc, l'Ajuntament de la Palma de Cervelló, en la seva qualitat d’administració actuant. Intervindran també, les diferents Administracions públiques en el marc de les respectives competències específiques.

    2. Així mateix, els particulars podran proposar i redactar plans i projectes urbanístics, en el marc de les seves competències i en la forma i procediment previstos en la legislació urbanística vigent.

    3. El Municipi, en exercici de les seves competències, procurarà la major intervenció i col·laboració dels ciutadans en el desenvolupament de l’acció urbanística a través dels processos de participació pública.

    Article 14. Desenvolupament del POUM

    1. Amb l’objecte de desenvolupar i completar les determinacions del Pla i d’acord amb la classificació de sòl o amb caràcter general de tot el terme municipal, es redactaran els següents tipus de planejament derivat:

      A. Plans Parcials Urbanístics i Plans Parcials Urbanístics de delimitació
      B. Plans de Millora Urbana
      C. Plans Especials

    Aquest planejament derivat es redactarà d’acord amb el que es preveu en aquestes Normes Urbanístiques i de conformitat amb les determinacions assenyalades per la legislació urbanística vigent.

    Article 15. Plans Parcials Urbanístics i Plans Parcials Urbanístics de delimitació

    1. Els Plans Parcials Urbanístics han de contenir les determinacions i la documentació prevista als articles 65 i 66 de la Llei d’Urbanisme.

    2. Els Plans Parcials podran ser objecte de desenvolupament per subsectors d'acord amb el que s'estableix al TRLUC.

    3. Els Plans Parcials podran completar i precisar les determinacions del POUM, però en cap cas podrà contradir-les o modificar-les, d'acord amb el que estableix l'Article 55.4 de la Llei d’Urbanisme.

    Article 16. Plans de Millora Urbana

    1. Els Plans de Millora Urbana han de contenir les determinacions i la documentació prevista a l’article 70 de la Llei d’Urbanisme.

    2. Els Plans de Millora Urbana podran ser objecte de desenvolupament per subsectors d'acord amb el que s'estableix al TRLUC.

    3. Els Plans de Millora Urbana podran completar i precisar les determinacions del POUM, però en cap cas podrà contradir-les o modificar-les, d'acord amb el que estableix l'Article 55.4 de la Llei d’Urbanisme.

    Article 17. Plans Especials

    1. Es podran redactar Plans Especials d'acord amb els supòsits establerts en els Articles 67 i 68 de la Llei d’Urbanisme, sigui en els límits del Sòl urbà o no urbanitzable.

    2. Els Plans Especials han de contenir les determinacions prevista als articles 69 de la Llei d’Urbanisme.

    Article 18. Precisió de límits

    1. Els límits dels Sectors de desenvolupament, podran ajustar-se a través dels corresponents Plans Parcials, Plans de Millora Urbana i Plans Especials, d’acord amb els següents criteris:

      A. Alineacions o línies d’edificació vigents.
      B. Característiques topogràfiques del terreny.
      C. Límits de la propietat rústica o urbana.
      D. Existència d’arbres o d’altres elements d’interès.

    2. Aquests ajustos no podran comportar augments ni disminucions en més ni en menys d’un cinc per cent en relació amb les superfícies delimitades als plànols d’ordenació del POUM

    CAPÍTOL 3. GESTIÓ I EXECUCIÓ DEL PLANEJAMENT

    Article 19. Execució del Planejament

    1. L’execució d’aquest Pla i dels instruments de planejament que el desenvolupen, correspon a l’Ajuntament com Administració actuant; també correspon a les altres Administracions Públiques, en el marc de les seves respectives competències.

    2. L’execució del planejament es realitza mitjançant l’execució directe dels sistemes generals, o a través dels sectors de desenvolupament amb la delimitació de Polígons d’Actuació.

    Article 20. Sectors o Polígons d’Actuació Urbanística

    1. Per a l’execució del POUM i dels instruments de planejament que el desenvolupin es delimitaran els corresponents Sectors o Polígons d’Actuació d’acord amb els requisits fixats a la legislació urbanística vigent.

    2. Es podrà modificar l’àmbit dels Sectors o Polígons d’Actuació amb l’objecte de facilitar la seva gestió o efectuar una millor equidistribució de beneficis i càrregues.

    Article 21. Sistemes d’Actuació

    1. Els nous Sectors o Polígons d’Actuació Urbanística que es delimiten d’acord amb el que preveu l’apartat 1 de l’article anterior, hauran de definir el sistema d’actuació per a la seva execució.

    2. Els Plans que es redactin en desenvolupament d’aquest POUM determinaran expressament – en el cas que no s’hagin fixat – el sistema o sistemes d’actuació per a llur execució d’entre els previstos en la legislació urbanística vigent.

    3. L’Administració actuant escollirà el sistema d’actuació aplicable segons les necessitats i els mitjans econòmics I financers amb què compti, la col·laboració de la iniciativa privada i altres circumstàncies que hi concorrin, i donarà preferència als sistemes de reparcel·lació (de cooperació i de compensació bàsica o per concertació), llevat que raons d’urgència o necessitat exigeixin el sistema d’expropiació.

    4. En qualsevol cas, el sistema escollit haurà de garantir l’execució de les obres d’urbanització en els terminis assenyalats en el Programa d’Actuació corresponent, la cessió i execució dels vials i espais lliures d’ús públic i la cessió dels sòls per a dotacions i equipaments generals.

    Article 22. Desenvolupament urbanístic per subsectors

    1. D'acord amb l'Article 91 de la Llei d'Urbanisme, els sectors subjectes a un Pla de Millora Urbana i els sectors de Sòl Urbanitzable Delimitat poden ésser objecte de desenvolupament per subsectors, sempre que es compleixin les condicions següents:

      A. Es justifiqui la conveniència i oportunitat de la promoció.
      B. S’acrediti l’equilibri de l’aprofitament urbanístic i de les cessions i càrregues entre el subsector i la resta de l’àmbit o, altrament, es garanteixi el reequilibrament corresponent mitjançant la cessió de terrenys a l’administració actuant, a compte de la reparcel·lació posterior.

    Article 23. Silenci administratiu positiu en l’aprovació definitiva

    En la tramitació dels plans urbanístics derivats l’aprovació definitiva dels quals correspongui als òrgans urbanístics de la Generalitat, s’entén que es produeix silenci administratiu positiu si la resolució definitiva no es notifica en el termini de tres mesos des de la recepció de l’expedient complet per part de l’òrgan competent per a l’aprovació definitiva.

    Article 24. Projectes d’Urbanització

    1. Per a l’execució de les determinacions contingudes al POUM-LPC i als instruments de planejament que el desenvolupin, respecte a les obres d’urbanització, s’haurà de redactar el corresponent Projecte d’Urbanització d’acord amb allò que estipula l’article 72 de la Llei d’Urbanisme.

    2. Els Projectes d’Urbanització no podran modificar les previsions del Pla que desenvolupen, sense perjudici que puguin efectuar les adaptacions exigides per a l’execució material de les obres.

    3. Els Projectes d’Urbanització que es redactin per a sectors de nova creació hauran de contemplar que les infraestructures i instal·lacions s’executin preveient la seva capacitat d’adaptació a les noves tecnologies (recollida selectiva de residus, fibra òptica, etc.)

    4. Així mateix, podran redactar-se Projectes d’Obres quan l’actuació no tingui per objecte executar íntegrament les determinacions del Planejament Urbanístic.

    5. Tots els Plans, Projectes i qualsevol altre document urbanístic que s’elabori en desenvolupament de les previsions d’aquest POUM, hauran de garantir l’accessibilitat i la utilització, amb caràcter general, dels espais d’ús públic, i no seran aprovats si no compleixen les determinacions i els criteris establerts a la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l’accessibilitat i supressió de les barreres arquitectòniques, i en el corresponents Reglaments que la desenvolupen.

    Article 25. Informes Ambientals

    En totes aquelles actuacions que hagin d’executar-se en el territori que puguin comportar un impacte ambiental negatiu, implicar riscos pel medi ambient, un elevat risc de contaminació atmosfèrica o d’altres perjudicis anàlegs, i sempre que ho determini la legislació sectorial vigent, serà necessari efectuar un estudi d’avaluació d’impacte ambiental, que haurà d’acompanyar-se amb el Projecte corresponent, d’acord amb el que estableix la Llei estatal 6/2001, de 8 de maig, d’Avaluació d’Impacte ambiental, que modifica el Real Decret Legislatiu 1302/1986, de 28 de juny.

    Article 26. Convenis Urbanístics

    1. L’Ajuntament podrà subscriure convenis urbanístics amb els propietaris individuals o associats a empreses urbanitzadores.

    2. Aquests convenis podran establir-se d’acord amb les determinacions del POUM-LPC, el marc d’actuació per a l’ordenació, el desenvolupament i l’execució del planejament en qualsevol tipus de sòl, com també d’adquisició de diferents compromisos i obligacions respecte a cessions d'aprofitament concordants de la Llei d'Urbanisme.

    3. Qualsevol conveni urbanístic haurà de justificar la seva conveniència per a l’interès públic.

    4. En aquest sentit, seran objectius prioritaris dels convenis urbanístics l’obtenció de majors espais públics per a la ciutat i el compliment del principi constitucional pel qual la comunitat participarà en les plusvàlues generades per a l’acció urbanística.

    5. El contingut dels convenis urbanístics serà incorporat a les figures de planejament o execució més adients. Tanmateix, les obligacions que s’hagin pactat i que afectin a drets reals sobre finques, causaran la corresponent anotació o inscripció en el Registre de la Propietat.

    6. Els convenis urbanístics requeriran l’aprovació pel Ple Municipal per tal de tenir plena validesa i estaran subjectes a publicitat.

    CAPÍTOL 4. INTERVENCIÓ EN L’EDIFICACIÓ I ÚS DEL SÒL

    Article 27. Actes subjectes a llicència urbanística

    1. Se subjecten a llicencia urbanística totes les actuacions previstes a l’article 179 apartats 1 i 2 de la Llei d’Urbanisme, incloses aquelles citades a la lletra “n” de l’apartat 2 i també les actuacions següents, encara que es trobin subjectes a altres procediments urbanístics d’intervenció en l’ús i l’edificació del sòl:

      A. L’obertura, modificació o ampliació de vies pecuàries i rústiques de tot ordre, inclosos els tallafocs.
      B. Les obres vinculades a activitats subjectes a autorització ambiental.
      C. Les construccions d’hivernacles i d’instal·lacions accessòries a l’explotació de recursos naturals.
      D. Les obres que realitzin prestataris de serveis generals i que no tinguin la condició d’obra pública.
      E. La construcció de basses de rec i tota mena d’embassaments.
      F. La represa de l’ús d’habitatge en un habitatge rural quan aquest ús havia cessat anteriorment.
      G. Qualsevol obra que afecti les característiques naturals del terreny, la imatge del territori, o les condicions jurídiques o materials de l’ús del sòl amb transcendència urbanística.

    2. La subjecció d’una actuació al planejament urbanístic especial per prescripció del POUM-LPC o per una altra norma no exclou l’exigència de llicència urbanística quan aquesta ve imposada per l’ordenament.

    3. Només resten excloses de l’obtenció de llicència urbanística aquelles obres públiques per a les quals es prevegi expressament la no subjecció per part de la legislació sectorial corresponent.

    Article 28. Actuacions d'altres entitats públiques

    1. En relació als actes assenyalats en l'article anterior, quan aquests siguin promoguts per òrgans de l'Estat, de la Generalitat de Catalunya o d'altres Entitats de Dret Públic que administrin béns estatals o autonòmics, estaran també subjectes a l'obtenció prèvia de llicència municipal, amb les excepcions previstes a la legislació sectorial. La mateixa subjecció abasta els actes de les entitats locals que no tinguin competència per a l'atorgament de llicència.

    2. En cas d'urgència o d’interès excepcional, s'haurà d'observar allò que preveu l'article 182.2 de la Llei d’Urbanisme.

    Article 29. Procediment per a la concessió de llicències

    El procediment per tramitar les sol·licituds de llicència serà el regulat en Capítol 3 Llicències i altres actes de control preventiu del Reglament d’obres, activitats i serveis, decret 179/1995.

    Article 30. Contingut de les llicències

    1. Les llicències s'atorgaran seguint les previsions de la Llei d’urbanisme, les prescripcions d'aquest POUM -especialment les particulars per a cada sector, zona o sistema i en relació als diferents tipus de projectes que contenen aquestes Normes.

    2. Les precisions d'aquestes Normes sobre condicions d'edificabilitat, d’ús, d’edificació, estètiques, higièniques o d'altre caràcter s'entendran contingudes en l'acte d'atorgament de la llicència. Els titulars de llicències hauran de respectar el contingut exprés de les seves clàusules i, a més, el contingut explícit que és el definit en aquestes Normes, segons la classe i el destí del sòl i les condicions d'edificabilitat i d’ús. No podran justificar-se les vulneracions d'aquestes Normes o d'altres que siguin d'aplicació (normes tecnològiques NTE, normativa d'habitabilitat, etc.) en el silenci o insuficiència de la llicència.

    3. L'interessat presentarà la seva sol·licitud acompanyada del corresponent projecte tècnic quan la naturalesa de l'objecte de la llicència ho requereixi.

    4. El procediment d'atorgament de llicències s'ajustarà al que disposa la legislació local sense perjudici de les precisions previstes en aquestes Normes.

    Article 31. Innecessarietat de l’obtenció de llicència

    Les obres d'urbanització que s'executin d'acord amb un projecte d'urbanització i/o planejament urbanístic derivat degudament aprovat per l'Ajuntament; les que s'executin com a compliment d'una ordre municipal i sota la direcció de l'Ajuntament; i les parcel·lacions o la divisió de finques incloses en un projecte de reparcel·lació, no requeriran la preceptiva llicència municipal. En aquest últim cas es requerirà la declaració de la innecessarietat de la llicència de parcel·lació per part de l’Ajuntament.

    Article 32. Responsabilitats

    1. Les llicències s'entendran atorgades llevat el dret de propietat i sens perjudici de tercers, i no podran ser invocades pels titulars per excloure o disminuir la responsabilitat civil o penal en què puguin incórrer en l'exercici de les activitats corresponents.

    2. En tot cas, el seu atorgament no implicarà, per a l'Ajuntament, cap responsabilitat pels danys o perjudicis que es puguin produir en motiu o ocasió de les activitats que es realitzin en virtut de les mateixes.